Termékeink

HandyProbe

Az Creaform Handyprobe egy optikai elven működő hordozható koordinátamérőgép, mely egyszerű kezelhetőségével és hordozhatóságával segíti a felhasználó munkáját.

A Creaform Handyprobe készüléke a hordozható koordináta mérőgépek legújabb generációját képviseli.

A fejlesztések során a kitűzött cél az egyszerű használat, a gazdaságosság és a mérés sebességének növelése mellett a teljes mobilitásra való törekvés volt.

A tervezés során a mérőkarok hiányosságainak és korlátainak kiküszöbölésére helyezték a hangsúlyt. A legelső és legfontosabb lépés a fizikai kapcsolattal járó (a mérőkar csuklói) korlátok  megszüntetése volt. A mérőkaros rendszerek, a rendszert felépítő csuklók és karok szögelfordulásából, valamint a karok hosszából határozzák meg a kar végén található tapintó gömbnek a középpontját. Egyszerű belátni, hogy a pontos méréshez milyen rendkívül finom illesztésekre van szükség a csuklóknál. Ez rávilágít a mérőkarok első két nagy hiányosságára, mely a hőmérséklet ingadozás és a levegőben megtalálható finom por, különös tekintettel a termelési környezetre. A másik probléma a por, illetve a levegőben megtalálható egyéb szennyező anyagok. A gyártási környezetben a levegőben megtalálható finom porok, esetleg gázok (emulzió köd stb.) folyamatos fizikai és kémia terhelésnek teszik ki a csuklók felületét, mely idő előtti elhasználódáshoz, vagyis a pontosság romlásához vezet. Ez a veszélyforrás a Handyprobe esetében a mozgó alkatrészek hiánya miatt nem jelentkezik.

Tovább csökkenti a mérőkar mobilitását, hogy szükség van egy stabil rögzítési pontra, melyre a mérő rendszer épül. A rögzítés történhet mágneses talp, vagy csavar rögzítés formájában. Az úgynevezett leapfrog technikával lehetőség van a mérőkar áthelyezésére, amennyiben a méréstartomány növelésére vagy áthelyezésére van szükség, azonban ez rendkívül időigényes és nagyobb karok esetén az eszköz súlya miatt komoly fizikai faladat is. Optikai eszközök esetében ilyen probléma a kialakításból adódóan nem merül fel, akár a munkadarab akár a mérőrendszer tetszőlegesen mozgatható a mérés során.

 

Videó bemutató


Letölthető dokumetumok

HandyProbe prospektus

Dokumentum letöltése Image