Szolgáltatásaink

Mérőgép karbantartás, kalibrálás

Vajon a mérőgép megbízhatóságát hogyan tudnánk definiálni? Miből állhat egy mérőgép megbízhatósága? Véleményünk szerint ennek két fő komponense van. Az első a mérőgép állandó pontossága. A második a mérőgép rendelkezésre állása.

Gondoljunk bele, mit ér egy pontos mérőgép, mikor egy nagyon fontos mérési feladat közben váratlanul meghibásodik?

Gondoljunk bele, mit ér egy mérőgép, mikor utólag kiderül egy vevői reklamáció során, hogy folyamatosan hibás méréseket végeztünk, és ki tudja mennyi ideje?

Ugye nem járunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk: ezekben a pillanatokban a mérőgép értéke nagyon kicsiny.

Mit tehetünk ezen esetek elkerülésének érdekében? Ciklikus kalibrálás és tervszerű megelőző karbantartás.

Minden mérőgépnek van kopó, elhasználódó jellegzetes mechanikus alkatrésze. A karbantartások során ezeket az alkatrészeket kicseréljük. Továbbá elvégezzük a gyártó előírása szerinti karbantartást, diagnosztikai procedúrát és a szükséges beállításokat vagy beszabályozásokat.

A minőségbiztosítás alapvető támogató eszköze a koordináta méréstechnika. Az előállított termékek minőségét esetünkben a geometriai specifikációknak történő megfelelés határozza meg. Ezért kulcsfontosságú, hogy ezen minőségi jellemzők ellenőrzése megbízhatóan történjen. Azaz a mérések minőségét biztosítani kell. Ezt az alapvető követelményt minden minőségirányítási követelmény tartalmazza, úgymint: ISO9001, ISO/TS16949, VDA, QS9000. Egyszerűbben fogalmazva a mérőberendezés pontosságát ellenőrizni és nyomon követni kell. Erre szolgál a ciklikus kalibrálás.

Mit is jelent a kalibrálás?

Idézet a Nemzetközi Metrológiai Értelmező Szótárból:

„6.11. Azoknak a műveleteknek összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható az összefüggés egy mérőeszköz vagy egy mérőrendszer értékmutatása illetve egy mértéknek vagy anyagmintának tulajdonított érték és a mérendő mennyiség etalonnal reprodukált megfelelő értéke között.”

Lefordítva: A mérőeszköz értékmutatási hibájának a megállapítása etalon segítségével.

Mivel a koordináta mérőgépek fejlett számítástechnikai eszközzel rendelkeznek, ezért a mérőgép hibáinak szoftveres korrekciója lehetséges. Így növelhető a pontosság. Azonban ez nem egyszerű művelet. Csak összehasonlításként gondoljunk bele, hogy például akár egy tolómérő esetében milyen hibák léphetnek fel. Így könnyen belátható, hogy egy 3D koordináta mérőgépnél nagyon sokféle hibaforrás létezik.

Ezen korrekciós rendszerek matematikai alapját és módszerét az egyes gyártók nagyon szigorúan „hétpecsétes” titokként kezelik. Cégünk – ezen gyártók magyarországi kizárólagos képviselőjeként – ezeknek a „titkoknak” ismerője, így a gépek hibatérképét meg tudjuk határozni és korrekcióját el tudjuk végezni.

Werth Magyarország Kft.

2200 MONOR, PETŐFI U. 4.

(MEGKÖZELÍTÉS AUTÓVAL A KISS ERNŐ UTCA FELŐL JAVASOLT)

TEL: +36 29 611 020
FAX: +36 29 611 022

Központi email: info@werth.hu
Árajánlatkérés: sales@werth.hu
Hibabejelentés: support@werth.hu

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!