Híreink

Gránitra épített sikertörténet – Tízéves a hazai méréstechnika egyik meghatározó képviselője, a Werth Magyarország Kft.

Tíz év még a fiatal magyar piacgazdaságban sem számít hosszú időnek, hiszen az elmúlt években számos 20-25 éves jubileumról volt szerencsénk hírt adni. A gyorsan változó ipari környezetben azonban az utolsókból is gyorsan lehetnek elsők, ha minden feltétel és kompetencia adott a fejlődéshez. Egy évtized eredményeiről Csontos Tamás, a Werth Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitor olvasóinak.

 

Milyen háttérrel vágtál bele a cégalapításba?

2002 óta dolgozom a koordináta-méréstechnikában, ez elég hosszú idő ahhoz, hogy elmondhassam magamról: én voltam a Koordináta Méréstechnikai Képzési Szövetség – az AUKOM – első magyarországi certifikált trénere. Az itt megszerzett tudást számos cégnek adhattam át, de vezettem értékesítési, illetve szervizmérnöki csapatot a koordináta-méréstechnika területén. A Werth Magyarország Kft.-t 2010-ben, 10 évvel ezelőtt, a Werth Messtechnik GmbH-val közösen alapítottam. A forgalom bővülésének függvényében csatlakozhattak mellém az ágazat elismert hazai szakértői.

2010 már a gazdasági válság lecsengésének időszaka volt, így egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy a cégalapítás nem lesz sikertörténet. Bár nehézségek mindig adódtak, de szerencsére nem szembesültünk olyan kockázatokkal, amik megkérdőjelezték volna a döntés helyességét és a mérőgépek szükségességét.

Csontos Tamás, a Werth Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

 

 

Mi befolyásolta az általatok kínált méréstechnikai gyártók kiválasztását?

A Werth megoldásairól már korábban is meglehetősen széles körű tapasztalatot volt alkalmam szerezni, és láttam a lehetőséget abban, hogy a multiszenzoros, illetve a bármilyen komplex feladatot ellátni képes gépeknek igenis van idehaza is létjogosultságuk. A magyar piaci viszonyok ismeretében azonban azt is tudtam, hogy szélesebb termékkínálatra van szükségünk a folyamatos üzletmenethez. A portfóliókialakítás során az volt a cél, hogy a koordináta-méréstechnika terén minden elképzelhető igényt lefedjünk az egyszerű tapintómérőktől a legbonyolultabb komputertomográfiás mérőgépekig.

 

 

A Werth, az Aberlink, illetve a norvég Metronor termékválasztékával vágtunk neki a munkának 2010-ben. Az már egy évtizeddel ezelőtt is látszott, hogy a hordozható mérőgépek piaca Magyarországon is bővülni fog. Így jött a képbe a Metronor, az ő megoldásaikkal viszont az volt a gond, hogy a hatalmas, akár 20 méter feletti méretű alkatrészek mérésében tudnak igazán kidomborodni a képességeik, amivel nem igazán feleltek meg a hosszú távú céljainknak és a magyar piaci realitásoknak. 2012-ben keresett meg minket a kanadai Creaform cég azzal, hogy egy kiterjedt piaci elemzés alapján minket látnának szívesen hazai képviseletként. 2012 végén meg is kötöttük a kizárólagos forgalmazói szerződést, és ezzel a Metronor-képviseletet visszaadtuk. Ez jó döntésnek bizonyult, mert a Creaform egy annyira gyorsan fejlődő és innovatív vállalat, hogy minden évben több újdonságot tudunk bemutatni, amik új piaci lehetőségeket is megnyitnak. Nem sokkal később a francia Metrologic Grouppal is leszerződtünk. A cég által gyártott platformfüggetlen szoftverek elismert mércét jelentenek a koordináta-méréstechnikában, és szintén számos projekt elvégzéséhez nyújtottak nekünk kompetenciát.

Lehet valaha végleges a képviselt márkák köre?

Idáig nagyon szerencsésen választottunk partnereket, de a termékválasztéknak folyamatosan fejlődnie és változnia kell, követve az iparban bekövetkező változásokat. Az átfogó portfólió bizonyos szintű biztonságot is ad nekünk, mert észrevehető, hogy évről évre változik az egyes technológiák iránti igény, és így az azokból származó forgalom is. Nagyjából 60 százalékos részesedéssel a Werth számít a fő zászlóshajónknak.

A mérőgépeknél is a szoftverrendszerek váltak a kiválasztás fő kritériumaivá. Az elsődleges szempont az, hogy mennyire egyszerű a szoftver, a másodlagos pedig az, hogy milyen mértékben képes ellátni a feladatot. Szoftver és szoftver között hatalmas különbségek vannak a piacon. Üzletek múlhatnak azon, hogy tudunk-e olyan szoftvert szállítani, ami már található az ügyfél gépein (mert az ügyfelek ritkán akarnak többféle mérőszoftvert üzemeltetni), vagy éppen tudjuk-e egységesíteni a berendezéseken futó szoftverrendszereket.

 

 

Vissza tudsz emlékezni az első üzletkötésre?

Az első siker meglehetősen emlékezetes maradt. Egy családi cég forgásszimmetrikus alkatrészek mérésére keresett megoldást. Véleményem szerint az általunk ajánlott Werth gép kiemelkedően jó volt az adott feladatra, de az ügyfél meglehetősen komplex kéréseket fogalmazott meg. Ezekkel a kiegészítésekkel a gép már drágább volt, mint egy versenytárs berendezés, így anyagi okokból arra hajlottak.

Az utolsó megbeszélésen a helyszínen mutattuk be a gépet. A legidősebb tulajdonos végigsimított a gép gránittestén. Elmondtam neki, hogy a gránit Dél-Afrikából származik, amitől az úriember teljesen elérzékenyült. Kiderült ugyanis, hogy van Dél-Afrikában egy birtoka, ezért minden addigi számítgatást sutba dobva, teljesen érzelmi alapon meg is hozta a döntést, és a mi mérőgépünket választotta. Az első üzletkötésünk egyből jó lecke volt arról, hogy mi minden befolyásolhat egy döntést. Mellesleg nem bánták meg a választást, mert azóta is használják a berendezést.

 

Werth Magyarország Kft.

2200 MONOR, PETŐFI U. 4.

(MEGKÖZELÍTÉS AUTÓVAL A KISS ERNŐ UTCA FELŐL JAVASOLT)

TEL: +36 29 611 020
FAX: +36 29 611 022

Központi email: info@werth.hu
Árajánlatkérés: sales@werth.hu
Hibabejelentés: support@werth.hu

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!